Parama dėkojame




Atnaujinamos darbuotojų, dirbančių su fluorintų dujų ir ozoną ardančių medžiagų užpildyta įranga, mokymų programos

dirbanciuAplinkos ministerija parengė Darbuotojų, dirbančių su fluorintomis šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir ozono sluoksnį ardančiomis medžiagomis bei jų turinčia įranga, atestavimo, sertifikavimo ir kvalifikacijos tobulinimo programų vykdymo tvarkos aprašo projektą.

Šiame teisės akte siūloma nustatyti reikalavimus įmonėms, įstaigoms ar organizacijoms, norinčioms gauti leidimą vykdyti darbuotojų, dirbančių su šiomis cheminėmis medžiagomis bei jų turinčia įranga, atestavimo, sertifikavimo ir kvalifikacijos tobulinimo programas.  

Projekte numatyta, kad mokymų teikėjai vykdys fizinių asmenų įgūdžių bei žinių tikrinimą, pažymėjimų išdavimą ir informacijos apie išduotus pažymėjimus teikimą Aplinkos apsaugos agentūrai  (AAA) iki tol, kol pradės veikti pažymėjimų duomenų bazė.

Koordinuojančios institucijos funkcijas vykdys AAA – nagrinės įmonių, organizacijų ir įstaigų prašymus išduoti leidimą vykdyti darbuotojų, dirbančių su fluoruotomis šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir ozono sluoksnį ardančiomis medžiagomis bei jų turinčia įranga, atestavimą, sertifikavimą ir kvalifikacijos tobulinimą. Taip pat spręs, ar leisti tęsti šią veiklą, išduoti leidimus, sustabdyti jo galiojimą, nutraukti galiojimo sustabdymą, panaikinti galiojimą, prižiūrėti kaip vykdomos atestavimo, sertifikavimo ir kvalifikacijos tobulinimo programos, tvarkys pažymėjimų duomenų bazę, pažymėjimų blankų išdavimą mokymų teikėjams.

Visos 4 atnaujintos atestavimo, sertifikavimo ir kvalifikacijos tobulinimo programos įsigaliotų nuo 2024 m. lapkričio 1 d.

Projekte numatyta, kad šių mokymų programų baigimo pažymėjimą turės gauti stacionarios šaldymo, oro kondicionavimo, šilumos siurblių įrangos ir izoterminių sunkvežimių ir priekabų šaldymo įrenginių,  priešgaisrinių sistemų ir gesintuvų,  elektros skirstomųjų įrenginių,  motorinių transporto priemonių oro kondicionavimo sistemų montavimo, techninės priežiūros ir eksploatacijos nutraukimo darbus norintys atlikti darbuotojai.

Asmenys, baigę šias mokymų programas, gebės savarankiškai, tinkamai ir saugiai vykdyti įrangos montavimo, techninės priežiūros, nuotėkio patikros ir eksploatacijos nutraukimo darbus.

Išduotas mokymų pažymėjimas galiotų 7 metus, o šiam terminui pasibaigus asmuo, norėdamas tęsti veiklą, turės atnaujinti žinias ir gauti naują pažymėjimą. Praėjus 2 metams po šio įsakymo įsigaliojimo dienos, darbuotojų, dirbančių su fluorintomis šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir ozono sluoksnį ardančiomis medžiagomis bei jų turinčia įranga, pažymėjimai, išduoti iki 2019 m. sausio 1 d., būtų laikomi negaliojančiais.

Pagal siūlomą tvarką mokymų teikėjams mokymų teikėjo leidimas vykdyti veiklą būtų išduodamas 5 metų laikotarpiui.

Pastabas ir pasiūlymus tvarkos aprašui ir atestavimo, sertifikavimo ir kvalifikacijos tobulinimo programoms galima teikti iki lapkričio 9 d. Teisės aktų informacinėje sistemoje (TAIS).

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode