Parama dėkojame




Lietuva, Borodyanka ir Buča pasirašė memorandumą dėl 3D miestų planavimo įrankio sukūrimo

bucaLietuvos Respublikos aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Ukrainos Kyjivo srities Borodyankos miesto tarybos atstovas Viktor Romanyuk ir Bučos meras Anatolijus Fedoruko pasirašė memorandumą,  išreiškiantį  valią sukurti 3D miesto planavimo įrankį, kuris padės kokybiškai atstatyti nuo karo nukentėjusius Ukrainos miestus.

„Projektas pradedamas pačiu laiku, nes nuo karo nukentėję Ukrainos miestai pradeda kurti naujus bendruosius planus. Išmanus sprendimas, kurį siūlo Lietuva – skaitmeninis įrankis – palengvina šį procesą, leidžia sutaupyti laiko ir išteklių, didina skaidrumą ir stiprina gyventojų pasitikėjimą. Be to, jis gali būti perkeliamas į bet kurį kitą Ukrainos miestą, išvengiama fizinio sunaikinimo rizikos“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Projekto, kurį įgyvendins VšĮ Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA), metu bus sukurta platforma, kurioje trimatėje erdvėje bus galima atvaizduoti ne tik vykdomus, bet ir planuojamus statybos projektus Borodyankoje ir Bučoje, pamatyti, kokią įtaką jie turės aplinkai bei gyventojams.

Pasak SSVA direktoriaus Aido Vaičiulio, šis įrankis bus patogus visiems, kurie prisidės prie sugriautų miestų atstatymo tiek projektavimo, tiek statybos darbais.

„Tikimės, kad jis bus sėkmingai pritaikytas ir kitose brutalaus karo paveiktose teritorijose, o Lietuvos patirtis naudojant 3D miestų planavimą padės Ukrainai greičiau atstatyti energiškai efektyvius bei tvarius pastatus“, – priduria SSVA direktorius Aidas Vaičiulis.

Pirmasis projekto etapas apims skaitmeninės platformos parengimą bei miesto 3D vaizdų surinkimą, jų sukėlimą į platformą. Jų pagrindu būtų sukurtas Ukrainos miestams pritaikytas 3D planavimo įrankis.

„SSVA su partneriais sukurtas projektas yra išmanus skaitmeninis sprendimas Ukrainos miestams, padėsiantis juos atstatyti geresnius nei buvo iki karo. Tai – tarptautiniu mastu sutartas tikslas. 3D miestų planavimas įgalins visų atstatymo projektų kokybę ir efektyvesnį planavimą“, – teigia SSVA specialaus projekto Ukrainai vadovas Tomas Gulbinas.

Lietuva taip pat vykdytų Borodyankos ir Bučos savivaldybių darbuotojų mokymus ne tik kaip naudotis įrankiu, bet jį toliau plėsti, tobulinti.

3D planavimo įrankį tikimasi sukurti iki 2024 m. II ketvirčio.

Šalys memorandumu taip pat išreiškė abipusį suinteresuotumą toliau plėtoti bendradarbiavimą bei solidarumą, įgyvendinti tarptautinius įsipareigojimus.

Kyjivo srities savivaldybės smarkiai nukentėjo nuo Rusijos puolimo, kurio metu buvo apgadinta tūkstančiai pastatų.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode