Parama dėkojame




 

pavojausIspanijoje savaitgalį siautę trys miško gaisrai, išdeginę daugiau kaip 1 000 hektarų plotą, pirmadienį buvo suvaldyti, tačiau šaliai susidūrus su trečiąja šios vasaros karščio banga, tebegalioja aukšto lygio karščio pavojaus režimas.

Nacionalinės meteorologijos agentūros „Aemet“ duomenimis, pietiniame Andalūzijos, centriniame Kastilijos-La Mančos ir vakariniame Ekstremadūros regionuose buvo paskelbtas oranžinės spalvos kodu pažymėtas pavojaus lygis – temperatūra pirmadienį ten turėtų siekti 43 laipsnius Celsijaus.

Tai jau trečioji Pirėnų pusiasalį užklupusi vasaros karščio banga, kuri, kaip tikimasi, tęsis iki ketvirtadienio.

Gaisras, sekmadienį kilęs maždaug už 10 kilometrų nuo pajūrio miesto Kadiso, populiaraus turistų traukos centro prie Atlanto vandenyno, iki vidurnakčio stabilizavosi, socialiniame tinkle „X“ pranešė priešgaisrinė tarnyba „Infoca“.

Nuo šeštadienio iki sekmadienio netoli pietvakarinio Huelvos miesto kilo dar vienas gaisras, išdeginęs maždaug 450 hektarų plotą. Jį, kaip teigiama, taip pat pavyko suvaldyti.

Katalonijoje, Viduržemio jūros pakrantėje netoli sienos su Prancūzija, ugniagesiai gaisrus stengėsi užgesinti nuo penktadienio. Jų pastangas dar labiau apsunkino stiprus vėjas.

Katalonijos priešgaisrinės saugos pareigūnai pirmadienį „X“ pranešė, kad gaisras jau suvaldytas, nors, jų teigimu, vietoje, kur išdegė beveik 600 hektarų, vis dar dirba apie 30 ugniagesių komandų.

Katalonija ir Andalūzija yra labiausiai nuo sausros kenčiantys regionai, todėl ir gaisrai čia kyla dažniausiai.

Europos miškų gaisrų informacijos sistemos (EFFIS) duomenimis, nuo metų pradžios Ispanijoje išdegė daugiau kaip 70 000 hektarų. Rekordiniais 2022-aisiais buvo sunaikinta daugiau kaip 300 000 hektarų miškų ploto.

Ekspertai teigia, kad dažnesnės karščio bangos, kurios taip pat tampa vis ilgesnės ir intensyvesnės, yra klimato kaitos pasekmė.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode