Parama dėkojame




paryzius1Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) penktadienį pareiškė, kad bus dislokuotos papildomos saugumo pajėgos, siekiant suvaldyti visoje šalyje kilusius ir tris naktis vykusius neramumus, kilusius policininkui nušovus paauglį.

Kreipdamasis į ministrus, surengusius pasitarimą dėl krizės, jis sakė, kad Vidaus reikalų ministerija sutelks papildomas priemones smurtiniams protestams malšinti, ir pasmerkė tai, ką pavadino nepriimtinu naudojimusi paauglio mirtimi.

Prezidentas taip pat paragino tėvus neleisti į gatves vaikų riaušininkų ir pridūrė, kad maždaug trečdalis iš 875 per naktį už riaušes sulaikytų asmenų buvo jauni arba labai jauni.

„Tėvų pareiga juos laikyti namuose, – sakė jis žurnalistams. – Ne valstybės darbas veikti vietoj jų.“

E. Macronas taip pat paragino socialinių tinklų milžines pašalinti jautriausią su riaušėmis susijusį turinį.

Prancūzijos premjerė Elisabeth Borne (Elizabet Born) anksčiau penktadienį pareiškė, kad vyriausybė svarsto visus kelius tvarkai atkurti, įskaitant nepaprastosios padėties paskelbimą.

Žurnalistų paklausta, ar svarstoma galimybė įvesti nepaprastąją padėtį, kaip reikalauja kai kurios dešiniosios opozicinės partijos, ji atsakė: „Dabar jums nepasakysiu, bet mes svarstome visus variantus, o prioritetas yra vienas: visoje šalyje atkurti tvarką.“

Įvedus nepaprastąją padėtį vietos pareigūnams būtų suteikta daugiau galių skelbti vietines komendanto valandas, uždrausti demonstracijas ir duoti policijai daugiau laisvės sulaikyti įtariamus riaušininkus bei atlikti kratas namuose.

Smurtas ir plėšikavimas

Policijos šaltiniai teigė, kad ketvirtadienio vakarą buvo plėšiamos parduotuvės, tarp kurių, kaip pranešama, buvo ir „Nike“ bei „Zara“ pagrindiniai padaliniai Paryžiuje.

Taip pat buvo atakuojami viešieji pastatai visoje šalyje, įskaitant policijos nuovadas, mokyklas ir rotušes.

Prezidentas E. Macronas parskubėjo iš Briuselio, kur vyksta Europos Vadovų Taryba, kad galėtų vadovauti antrajam per dvi dienas pasitarimui dėl krizės.

Jis sakė, kad iš viso visoje šalyje apgadinti 492 statiniai, sudegė 2 000 transporto priemonių ir kilo 3 880 gaisrų.

Neramumai kilo, kai antradienį policininkas nušovė 17-metį Nahelį (Naelį). Jo mirtis vėl pakurstė senas nuoskaudas dėl policijos darbo ir rasinio profiliavimo skurdesniuose ir daugiataučiuose Prancūzijos miestų priemiesčiuose.

Per naktį keliuose miestuose buvo dislokuota apie 40 000 policininkų ir žandarų, aplink Paryžių esančiose savivaldybėse paskelbta komendanto valanda, o šalies šiaurėje esančiuose Lilyje ir Turkuene uždrausta rengti viešus susirinkimus.

Nepaisant masinio saugumo priemonių panaudojimo, daugelyje vietovių buvo pranešta apie smurtą ir žalą.

Naujausiais Vidaus reikalų ministerijos penktadienio popietės duomenimis, per naktį buvo sulaikyti 875 asmenys, o 249 policijos pareigūnai buvo sužeisti. Jų sužeidimai nesunkūs, nurodė ministerija.

Riaušės, akivaizdžiai susijusios su paauglio mirtimi, E. Macroną atsekė net į Belgijos sostinę: Briuselio policija pranešė, kad vėlai ketvirtadienį buvo sulaikyti 63 asmenys, kurie padeginėjo daiktus ir statė barikadas.

„Aš nekaltinu policijos“

Policija iš pradžių skelbė, kad vienas iš pareigūnų šovė į paauglį, nes jis esą automobiliu važiavo į jį, tačiau šiai įvykių versijai prieštarauja socialiniuose tinkluose išplatintas ir naujienų agentūros AFP patikrintas vaizdo įrašas.

Jame matyti, kaip du policininkai stovi šalia stovinčios mašinos ir kaip vienas jų laiko nukreipęs ginklą į vairuotoją. Girdimi žodžiai: „Gausi kulką į galvą.“

Tuomet automobilis staiga nuvažiuoja, o tas pareigūnas, kaip atrodo, tiesiu taikymu šauna. Automobilis nuvažiuoja kelias dešimtis metrų ir patiria avariją. Vairuotojas netrukus mirė.

Savo pirmajame interviu žiniasklaidai po netekties Nahelio motina Mounia (Munija) kanalui „France 5“ sakė: „Aš nekaltinu policijos, kaltinu vieną asmenį: tą, kuris atėmė mano sūnaus gyvybę.“

Ji sakė, kad atsakingas 38 metų pareigūnas, kuris ketvirtadienį buvo sulaikytas ir apkaltintas netyčine žmogžudyste, „pamatė arabo veidą, mažą vaiką, ir norėjo atimti jam gyvybę“.

Pareigūno advokatas Laurent'as-Franckas Lienard'as (Loranas Frankas Ljenaras) vėlai ketvirtadienį televizijai BFMTV sakė, kad jo klientas atsiprašė, kai buvo sulaikytas.

„Pirmieji žodžiai, kuriuos jis ištarė, buvo atsiprašymas, o paskutiniai žodžiai, kuriuos jis pasakė, buvo atsiprašymas šeimai“, – sakė teisininkas.

Sutrikęs viešasis transportas

Atrodo, kad sustiprintas saugumas nedaug prisidėjo prie neramumų sustabdymo ketvirtadienio naktį.

Pasak vietos pareigūnų, Marselio centre buvo apgadinta biblioteka, o netoliese kilo muštynės, kai policija ašarinėmis dujomis išvaikė 100–150 žmonių grupę, kuri, kaip teigiama, bandė pastatyti barikadas.

Nantere, neramumų epicentre, įtampa išaugo apie vidurnaktį, kai Pablo Pikaso rajone, kur gyveno Nahelis, pasak AFP žurnalisto, buvo sprogdinamos petardos.

Penktadienį Paryžiaus regiono autobusų ir tramvajų eismas išliko smarkiai sutrikęs, pranešė transporto operatorius RATP. Naktį depe buvo padegta keliolika transporto priemonių, o kai kurie maršrutai buvo užblokuoti arba apgadinti.

Autobusų ir tramvajų eismas Paryžiaus regione ateinančiomis dienomis bus sustabdomas 21 val. vakaro (22 val. Lietuvos laiku) iki atskiro pranešimo, penktadienį pranešė regioninė transporto institucija IDFM.

Vyriausybė desperatiškai siekia, kad nepasikartotų 2005 metų riaušės miestuose, kurias išprovokavo dviejų afrikiečių kilmės berniukų žūtis per policijos gaudynes. Tąsyk buvo sulaikyta 6 000 žmonių.

Jau seniai nerimaujama dėl įtarimų sisteminiu rasizmu Prancūzijos policijoje, o Jungtinių Tautų teisių biuras penktadienį pareiškė, kad Šiaurės Afrikos kilmės paauglio nužudymas yra „akimirka šaliai rimtai spręsti gilias rasizmo ir rasinės diskriminacijos problemas teisėsaugos srityje“.

AP-Scanpix nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode