Parama dėkojame




Tipinio Ukrainos mokyklos projekto architektūrinis konkursas – vasarį

vasariLapkritį planuotą paskelbti tipinio techninio mokyklos Ukrainai projekto architektūrinį konkursą žadama skelbti 2024-ųjų vasarį, sako projektui „Ateities mokykla Ukrainoje“ vadovaujančios Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) atstovas.

Pasak „CoCreate future of Ukraine“ programos vadovo Artūro Žarnovskio, konkursas atidėtas, nes dėl skirtingų Europos Sąjungos (ES) ir Ukrainos reikalavimų statyboms užtruko jo sąlygų rengimas.

„Aprašant kiekvieną sąlygą reikia įsitikinti, ar architektai bus pajėgus pateikti tokį pasiūlymą, ar tai atitiks Ukrainos teisės aktus, bet kartu, ar atitiks Europos Sąjungos ir Lietuvos standartus. Šioje vietoje atsiranda neaiškumų. (...) Kai kurie reikalavimai Ukrainoje yra keistoki, juos reikėtų keisti, dėl to pradėjome diskusijas su šios šalies ministerijomis“, – BNS teigė A. Žarnovskis.   

„Pavyzdžiui, privalomas langas tualete ir tai atima kvadratūros. Arba medienos naudojimas yra labai griežtai sutvarkytas, palyginti su Europos Sąjunga. (...) Ukraina labai draudžia ją naudoti. Ir visa tai labai padidina statybos kainą, nes išauga kvadratūra“, – pridūrė CPVA atstovas. 

Pasak jo, sausį ketinama paskelbti rinkos konsultaciją, kur bus iš anksto pristatytos planuojamo konkurso nuostatos. 

Ukrainai tipinio mokyklos projekto kūrimui skiriant 0,5 mln. eurų rugpjūtį pritarė Vyriausybė. Pasak A. Žarnovskio, toks projektas leistų greičiau atstatyti per karą Ukrainoje sugriautas švietimo įstaigas, jį būtų galima pritaikyti prie konkrečios statybų vietos.

„Tikslas yra parengti tokį tipinį techninį projektą, pagal kurį būtų galima (mokyklas – BNS) statyti daugelyje vietų Ukrainoje – ir du, ir dešimt, ir šimtą kartų“, – teigė A. Žarnovskis.

„Tai iš tikrųjų būtų didžiulė pagalba mažoms Ukrainos savivaldybėms, kurios neturi šansų prisikviesti aukšto lygio architektų ir parengti aukšto lygio techninius projektus“, – pridūrė CPVA atstovas. 

Pasak jo, iš daugiau nei 3 tūkst. Rusijos invazijos metu nuniokotų mokyklų bent 500 yra nebeatstatomos, be to, daugiau nei 1 mln. Ukrainos moksleivių mokosi nuotoliu.

„Orientuojamės į tokias mokyklas, kaip angliškai hub school, ukrainietiškai – opornaja škola – tai yra regioninės mokyklos, į kurias suvažiuoja 50 kilometrų spinduliu esantys vaikai, įskaitant pradinukus – jų švietimo krizė Ukrainoje yra labai didelė“ – teigė A. Žarnovskis.  

Pasak jo, tipinis mokyklos projektas būtų kuriamas siekiant, kad ji būtų ir vietos bendruomenės centras. 

„(Mokykla – BNS) tarnautų švietimui, bet po pamokų dalis patalpų galėtų būti skirta bendruomenėms, karo veteranų susitikimams. Vėlgi, reikia keisti konceptą, kad mokykla būtų ne tik už tvorų niekam neprieinama, bet ir taptų bendruomenės gyvenimo ašimi“, – kalbėjo A. Žarnovskis. 

Su architektūrinio konkurso laimėtoju planuojama pasirašyti 300 tūkst. eurų vertės sutartį. Pasak CPVA atstovo, siekiant, kad konkurse būtų daugiau dalyvių, planuojama įvertinti ir antros bei trečios vietų laimėtojus. 

Skelbta, kad viena iš numatomų konkurso sąlygų – komandą turi sudaryti bent vienas architektas iš Ukrainos.

Spalio pradžioje Vilniuje buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės, skirtos parengti architektūrinio konkurso užduotį ir rekomendacijas dėl vertinimo kriterijų.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode