Sprogimas

Brazilijos prezidento rinkimus laimėjo Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva).

Rinkimų pareigūnai paskelbė, kad, suskaičiavus balsus daugiau kaip 99,9 proc. rinkimų apylinkių, paaiškėjo, jog sekmadienį vykusio antrojo prezidento rinkimų turo nugalėtoju tapo L. I. Lula da Silva, už kurį balsavo 50,9 proc. rinkėjų.

Jo varžovas, dabartinis šalies vadovas kraštutinių dešiniųjų Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) surinko 49,1 proc. rinkėjų balsų. Pralaimėjimo jis dar nepripažino.

Ši pergalė žymi stulbinamą charizmatiškojo kairuolio L. I. Lulos da Silvos, kuris 2010 metais paliko postą kaip populiariausias prezidentas Brazilijos istorijoje, sugrįžimą. Jo reputaciją suteršė 18 mėnesių įkalinimas dėl prieštaringai vertintų, bet vėliau panaikintų kaltinimų korupcija, o dabar, būdamas 77 metų amžiaus, jis grįžta trečiai beprecedentei kadencijai.

Dabar visų dėmesys bus sutelktas į tai, kaip J. Bolsonaro ir jo šalininkai reaguos į rezultatus. J. Bolsonaro kelis mėnesius be jokių įrodymų tvirtino, kad Brazilijos elektroninė balsavimo sistema yra persmelkta sukčiavimo, o teismai, žiniasklaida ir kitos institucijos esą surengė sąmokslą prieš jo kraštutinių dešiniųjų judėjimą.

„Šiai šaliai reikia taikos ir vienybės“, – sakydamas pergalės kalbą San Paule kalbėjo L. I. Lula da Silva.

„Iššūkis yra didžiulis“, – sakė jis, kalbėdamas apie jo laukiantį darbą, paminėdamas bado krizę, ekonominę situaciją, gilų politinį susiskaldymą ir Amazonės miškų kirtimą.

Vėliau jis kreipėsi į šimtus tūkstančių raudonais Darbininkų partijos drabužiais apsirengusių savo rėmėjų, kurie užplūdo miesto centrą, ir pažadėjo: „Demokratija sugrįžta.“

„Jis dar nepaskambino“

Praėjus kelioms valandoms po rezultatų paskelbimo, 67-erių J. Bolsonaro dar nepadarė jokių pareiškimų.

„Bet kurioje pasaulio šalyje pralaimėjęs prezidentas jau būtų paskambinęs ir pripažinęs pralaimėjimą. Jis dar nepaskambino, nežinau, ar paskambins ir pripažins pralaimėjimą“, – sakė L. I. Lula da Silva gausiai miniai.

Kai kurie sostinėje Brazilijoje susirinkę J. Bolsonaro šalininkai atsisakė pripažinti rezultatus.

„Brazilijos žmonės nesiruošia nuryti suklastotų rinkimų ir atiduoti savo tautos vagiui“, – sakė 50-metė mokytoja Ruth da Silva Barbosa (Rut da Silva Barbosa).

J. Bolsonaro, griežtosios linijos konservatorius, vadinamas „atogrąžų Trumpu“, tapo pirmuoju antrai kadencijai neperrinktu pareigas einančiu Brazilijos prezidentu po diktatūros eros.

Nesulaukę jokių J. Bolsonaro komentarų, kai kurie svarbiausi jo sąjungininkai, įskaitant žemųjų Kongreso rūmų pirmininką Arthurą Lirą (Arturą Lirą), viešai pareiškė, kad atėjo laikas „ištiesti ranką priešininkams, diskutuoti, tiesti tiltus“.

„Šiandien laimėjo demokratija“

L. I. Lulą da Silvą su pergale pasveikino JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) ir virtinė Lotynų Amerikos šalių vadovų.

Sekmadienio vakarą išrinktojo prezidento šalininkai visoje šalyje šventė.

„Ketverius metus turėjome genocidinę, neapykantos kupiną vyriausybę“, – per Rio de Žaneiro centre sakė L. I. Lulos da Silvos rinkėja, 26 metų studentė Maria Clara (Marija Klara).

„Šiandien laimėjo demokratija ir galimybė vėl svajoti apie geresnę šalį“, – teigė ji.

Tuo metu sostinėje Brazilijoje ašarojanti J. Bolsonaro šalininkų minia, apsirengusi žaliais ir geltonais rūbais – Brazilijos vėliavos spalvomis, kurias buvęs kariuomenės kapitonas pavertė savo kampanijos atributu, – puolė ant kelių melstis.

Prieš ketverius metus J. Bolsonaro iškovojo pergalę rinkimuose, kilus pasipiktinimo bangai dėl nusistovėjusios politikos, tačiau stovėdamas prie valstybės vairo jis sulaukė kritikos dėl katastrofiško COVID-19 pandemijos, Brazilijoje pareikalavusios daugiau kaip 680 000 gyvybių, valdymo, silpnos ekonomikos, poliarizuojančio stiliaus ir išpuolių prieš demokratines institucijas.

Nepriklausomai nuo to, kaip reaguos dabartinis prezidentas, L. I. Lula da Silva susidurs su didžiuliais iššūkiais nuo pat inauguracijos sausio 1 dieną.

Spalio 2 dieną kartu su pirmuoju prezidento rinkimų turu vykusiuose įstatymų leidžiamosios valdžios ir gubernatorių rinkimuose J. Bolsonaro sąjungininkai kraštutiniai dešinieji iškovojo didelę pergalę ir bus didžiausia jėga Kongrese.

Be to, buvęs J. Bolsonaro infrastruktūros ministras Tarcisio de Freitasas (Tarsisiju de Freitasas) sekmadienį išrinktas San Paulo, daugiausiai gyventojų turinčios ir turtingiausios šalies valstijos, gubernatoriumi.

„Nulinis miškų kirtimas“

Savo pergalės kalboje L. I. Lula da Silva kalbėjo apie lyčių ir rasių lygybę bei būtinybę skubiai spręsti bado krizę, nuo kurios kenčia 33,1 mln. brazilų.

„Šiandien mes sakome pasauliui, kad Brazilija grįžo“, – sakė jis ir pridūrė, kad šalis yra „pasirengusi susigrąžinti savo vietą kovoje su klimato krize, ypač Amazonės miškuose“.

Jis pažadėjo „kovoti už nulinį miškų kirtimą“.

Išrinktasis prezidentas paveldi smarkiai susiskaldžiusią šalį tvyrant labai sudėtingai pasaulinei ekonominei padėčiai, kuri nė iš tolo neprimena žaliavų „superciklo“, leidusio jam vadovauti didžiausiai Lotynų Amerikos ekonomikai per lemtingą pakilimą šio amžiaus pradžioje.

„Americas Quarterly“ vyriausiasis redaktorius Brianas Winteris (Brajenas Vinteris) tviteryje parašė, kad L. I. Lulos da Silvos pergalė yra „vienas didžiausių sugrįžimų šiuolaikinės politikos istorijoje“.

Tačiau išrinktasis prezidentas susidurs su priešiškai nusiteikusiu Kongresu ir turės „silpną vyriausybę“, naujienų agentūrai AFP sakė B. Winteris.

Vis dėlto tai neturėjo reikšmės pakiliai nusiteikusiems L. I. Lulos da Silvos šalininkams.

„Po ketverių metų tamsos Brazilija vėl stojasi ant kojų. Mes išgyvenome tiek daug problemų, tiek daug baimės“, – per pergalės vakarėlį San Paule AFP sakė 34 metų programinės įrangos kūrėja Larissa Meneses (Larisa Meneses).

„Dabar, po Lulos pergalės, tikrai tikiu, kad reikalai ims gerėti. Šią dieną galima daug juoktis“, – kalbėjo ji.

REUTERS-Scanpix nuotr. nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode