Sprogimas

Lietuvos paštas pradeda automatizuotą siuntų skirstymą


Lapkričio 16 d., minint 102-ą gimtadienį, Lietuvos paštas pradeda skirstyti siuntas automatizuotai. Naujajame Vilniaus logistikos centre nuspaustas pirmojo konvejerio starto mygtukas. Šis konvejeris per valandą leis išskirstyti apie 12 tūkst. siuntų, skirstymo procesas bus ne tik spartesnis, bet ir tikslesnis bei visiškai skaitmenizuotas. Planuojama, kad pilnai automatizuotas skirstymo procesas naujame logistikos centre veiks jau 2021 m. pavasarį. Į šį projektą Lietuvos paštas investuoja 24 mln. eurų.

„Sveikinu Lietuvos paštą, savo gimtadienį pasitinkantį didele technologine pažanga ir naujomis galimybėmis. Greitos ir patikimos pašto paslaugos dar didesnę reikšmę įgyja šiandien, pandemijos sąlygomis. Linkiu, kad Lietuvos paštas visuomet išliktų stipria, šiuolaikiška ir perspektyvia įmone“, – sako laikinai einantis susisiekimo ministro pareigas Jaroslav Narkevič.

„Išmanusis skirstymas yra svarbus įvykis ne tik Lietuvos paštui, bet ir visai šaliai – esame vis arčiau šiuolaikinių pašto paslaugų. Lietuvos paštui tai reiškia ne tik procesų efektyvumą, bet ir konkurencingumą sparčiai augančioje, dinamiškoje rinkoje. Naudą, neabejotinai, pajus ir klientai – siuntimas taps greitesnis, augs paslaugų kokybė. Neatsitiktinai startui pasirinkome būtent dieną, kai minimas Lietuvos pašto gimtadienis – tai yra svarbiausia ir didžiausia pašto investicija per Nepriklausomos Lietuvos metus“, – sako Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė. 

Šį rytą naujajame logistikos centre įjungtas pirmasis konvejeris skirstys siuntas, kurių svoris bus iki 5 kg. Proceso eigoje įrenginys siuntą pasvers, pamatuos tūrį, nuskaitys brūkšninį kodą ir nukreips reikiama kryptimi, pagal numatytą tolimesnį siuntos maršrutą. Siuntos ant konvejerio judės net 380 krypčių, per darbo pamainą jos bus paskirstomos iki galutinio pristatymo taško – nebeliks anksčiau buvusių tarpinių perskirstymo stotelių – siunta keliaus tiesiai gavėjui. Šiandien įjungto konvejerio darbas bus itin svarbus kalėdiniu laikotarpiu, kai siuntų srautai išauga dvigubai, o didžiausia jų dalis yra smulkios, iki 5 kg, siuntos, kurias ir skirstys konvejeris.

Skaičiuojama, kad perėjus prie išmaniojo skirstymo, logistikos Lietuvos pašto procesų sparta išaugs 2–3 kartus. „Pasaulinės tendencijos rodo, kad laiškų kiekiai kasmet mažėja, o augant el. prekybos apimtims, kartu auga ir siuntų kiekiai. Pandemija siuntų kiekį dar labiau išaugino, todėl greitas ir efektyvus skirstymo procesas yra itin svarbus šiuolaikinio pašto procesuose – išmanūs įrenginiai tiesiog tampa būtinybe“, – sako A. Sungailienė. 

Dabartiniais pajėgumais Lietuvos paštas per dieną paskirsto apie 100 tūkst. siuntų bei 100 tūkst. laiškų. Pilnai veikianti automatizuoto skirstymo įranga Lietuvos paštui vien per valandą leis paskirstyti arti 20 tūkst. siuntų ir 30 tūkst. laiškų. Skirstant rankiniu būdu kiekvieną laišką ar siuntą reikėdavo perskirstyti 7–8 kartus, išmaniojo skirstymo metu užteks 2–3 perskirstymų.

Investicijos į Vilniaus logistikos centro išmanią įrangą sieks daugiau nei 11 mln. eurų, 8 mln. eurų buvo skirti pastato statybos darbams. Projektą iš dalies finansuoja „Šiaurės investicijų bankas“ („Nordic Investment Bank“, NIB) – su juo pasirašyta dešimties metų trukmės 17,5 mln. eurų paskolos sutartis.

Naujo automatizuoto pašto skirstymo centro pastato statybos pradėtos 2019 m. rugpjūčio pabaigoje. 14 150 kv. m automatizuoto skirstymo logistikos centro plotas suskirstytas į kelias darbo zonas. Didžiąją pirmojo aukšto dalį užims įranga: skirstymo konvejeriai, laiškų skirstymo mašinos, darbo stotys ir kt., antrajame aukšte – darbo kabinetai, susitikimo kambariai, įrengtos komfortiškos poilsio zonos – erdvi virtuvė, terasa ant stogo. Modernus bei vienu iš pažangiausių statinių Lietuvoje pripažintas pastatas yra A+ energetinės klasės, ant jo stogo netrukus bus įrengta saulės jėgainė, šalia pastato – dvi elektromobilių krovimo stotelės, kuriose vienu metu galima krauti 4 elektromobilius.

Kol kas logistikos centre skirstoma tik pašto siuntų dalis – laiškai, korespondencija, per pašto skyrius siunčiamos siuntos. Kurjerinių bei terminalinių siuntų konvejeris jau taip pat įrengtas, pradedami jo testavimo darbai. Vienu metu logistikos centre galės dirbti apie 300 darbuotojų.

Naujajame logistikos centre vyksta ne tik siuntų skirstymo operacijos, bet atliekamos ir muitinės procedūros, perskirstomas tarptautinis tranzitas.

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode